Puheenvuoro: Työvoiman liikkuvuuden lisääminen on EU:n elinvoimaisuudelle tärkeää | KelaSiirry sisältöön
Puheenvuoro

Puheenvuoro: Työvoiman liikkuvuuden lisääminen on EU:n elinvoimaisuudelle tärkeää

Julkaistu 10.5.2024

Kun työvoiman liikkuvuus lisääntyy ja työn tekemisen tavat monimuotoistuvat, pitää EU-lainsäädännön kehittämisessä kiinnittää erityistä huomiota sosiaaliturvaa koskevaan sääntelyyn. Kankea lainsäädäntö ei saa jatkossakaan rajoittaa tai hankaloittaa työvoiman liikkuvuutta.

Työntekijöiden vapaa liikkuvuus on yksi Euroopan unionin keskeisimmistä perusarvoista ja vapauksista, joita EU-kansalaisilla on. Työvoiman vapaasta liikkuvuudesta hyötyvät sekä työntekijät että työnantajat; työntekijät saavat monipuolisempia työmahdollisuuksia ja työnantajat puolestaan osaavaa työvoimaa. Kun työntekijöiden mahdollisuus liikkuvuuteen taataan jatkossakin, turvataan samalla EU:n elinvoimaisuutta.

Haasteena työelämän nopea muutos

Työvoiman liikkuvuuteen liittyvät kysymykset ovat olleet yhä enemmän esillä viime vuosina, muun muassa työvoimapulan, mutta myös muuttuvan työelämän näkökulmasta.

Keskustelua työvoiman liikkuvuudesta on kiihdyttänyt muun muassa koronapandemia, jonka myötä kansainvälinen liikkuvuus rajoittui tilapäisesti merkittävästi. Pandemian seurauksena rajat ylittävä työ monipuolistui, ja erityisesti etätyöskentely toisiin maihin yleistyi.

Työelämä on murroksessa, ja monimuotoistuvat työn tekemisen tavat haastavat myös sosiaaliturvajärjestelmiä toimimaan ketterämmin ja joustavammin. Paremmin toimivan sosiaaliturvan toimeenpanossa avainasemassa on EU-lainsäädäntö ja sen kehittäminen niin, etteivät liikkuvan työvoiman sosiaaliturvaoikeudet vaarannu. Sosiaaliturvan toimeenpano ei myöskään saa muuttua kohtuuttoman monimutkaiseksi.

Kun EU:n sosiaaliturvan koordinaatioasetuksia päivitetään, on huomioitava lisääntynyt rajat ylittävä etätyö, kansainvälisen liikkuvuuden kasvu sekä epätyypillisten työsuhteiden lisääntyminen. Samalla pitää varmistaa, että tietojenvaihto sosiaaliturvaoikeuksista ja -etuuksista on maiden välillä sujuvaa. Työntekijöiden sosiaaliturvaoikeuksia koskevan tiedon pitää myös olla kaikkien osapuolten saatavilla. Digitaaliset ratkaisut ovat tässä keskeisessä asemassa.

EU:n sosiaaliturvalainsäädännön pitää vastata tulevaisuuden tarpeisiin 

Kelalla on merkittävä rooli siinä, millaisena sosiaaliturva näyttäytyy liikkuville työntekijöille ja heidän perheenjäsenilleen. EU-tasolla on tärkeää panostaa siihen, miten liikkuvan työvoiman ja muuttuvan työelämän tarpeet voidaan sovittaa yhteen tavalla, joka turvaa liikkuvan työvoiman sosiaaliturvaoikeuksien toteutumisen. Samalla pitää huomioida ennakoiden työmarkkinoiden nopea muutos, jotta EU:n sosiaaliturvalainsäädäntö vastaisi mahdollisimman hyvin myös tulevaisuuden tarpeisiin.

Kirjoittajat  

Antti Klemola, juristi 
Kiira Huusko, suunnittelija

Lue lisää

Panostusta digitalisaatioon ja työvoiman liikkuvuuteen – Kela nostaa eurovaalien alla esiin neljä tärkeää näkökulmaa | Kela

Sivu päivitetty 13.5.2024